Používáme soubory cookies
Pomocí cookies vám umožňujeme efektivně se pohybovat po stránce a využívat některé funkce.
Používáme také cookies třetí strany, které nám umožňují analyzovat, jak tuto stránku využíváte, ukládat vaše předvolby a poskytovat vám obsah a reklamy, které jsou pro vás relevantní. Tyto cookies se budou ukládat ve vašem prohlížeči výhradně až poté, co to odsouhlasíte.
Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který má mnoho příznivých účinků. Pokud potřebujete podpořit zažívání, posílit imunitní systém, dát si detoxikační kúru, doplnit tělu vitamíny a minerály, anebo využít její povzbuzující účinky, čtěte dál a dozvíte se víc.
Exoticky znějící název naznačuje, že rodnou kolébkou kombuchy je Asie, kde byla kombucha oblíbeným doplňkem lidového léčitelství. Již v době před naším letopočtem jí staří Číňané přisuzovali léčivé účinky a považovali ji za elixír dlouhověkosti. Z Asie se přes Rusko rozšířila do Evropy a později i do Ameriky. V českých zemích se znalost a užívání kombuchy objevilo po první světové válce. V současnosti její obliba roste. Na Novém Zélandu nebo v severní Americe můžete na doušek kombuchy dokonce zaskočit do specializovaných kombucha barů.
Základem pro fermentovaný kombuchový nápoj je kombucha neboli mateční násada. Je to beztvarý útvar šedavé barvy, měkké, téměř želatinové konzistence, symbiotická kultura bakterií a kvasinek, zdroj probiotik a vitamínů, zejména skupiny B. Dalšími složkami jsou černý nebo zelený čaj, cukr a voda. Výsledkem fermentačního procesu uvedených surovin (podle receptu, který použijete) je několik litrů jemně perlivého osvěžujícího nápoje jemné, čajové chuti.
V první fázi (tzv. primární kvašení) se připraví zelený nebo černý čaj, který se ochladí a smíchá se s cukrem. (Cukr je přísada nezbytná pro kvašení.) Po té se přidá mateční násada (kombucha) a nechá se kvasit po dobu 7 – 14 dní. V této etapě se tvoří nová mateční násada, kterou lze použít pro další várku kombuchového nápoje.
V druhé fázi (sekundární kvašení) se kombucha přelije do uzavíratelných láhví a nechá se kvasit po dobu 2 – 14 dní. Nápoj získává přírodní bublinky a je také možné vyzkoušet dochucování přidáním bylin, ovoce nebo sladidel. Fermentací vznikají v kombuše probiotické bakterie, které podporují funkci imunitního systému.
Proč zařadit kombuchu do denní rutiny?
Doporučená denní dávka kombuchy se definuje poměrně obtížně, protože závisí na věku, zdravotním stavu, celkové kondici. Obecně se dá říct, že pro prevenci a podporu zdraví se hodí přibližně 200 ml denně ráno nalačno, nebo dvě sklenice v průběhu dne. Jestliže máte zdravotní problémy, konzultujte konzumaci kombuchového nápoje s lékařem.
Nedělají vám dobře bublinky? Nemáte ráno na kombuchu chuť? Zapomínáte ji nosit v láhvi s sebou? Máte rychlý životní styl, nebo často vyběhnete třeba jen s malou kabelkou, do které se už láhev s nápojem nevejde? A přesto se vám pozitivní vliv kombuchy na zdraví líbí a rádi byste ji zařadili do svého režimu?
Liftea Kombucha je doplněk stravy, který jde s dobou:
Vyzkoušejte koncentrovanou dávku kombuchy, probiotik, enzymů, vitamínů, antioxidantů, podpořte svoje zdraví a kondici a objevte svůj vlastní kombucha styl.